פונטהגופן, המוכר גם בכינוי "פונט", הוא מונח המתייחס לדרך העיצוב של אותיות מסוימות, אשר יכולה להתבטא בכל דרך שהיא, ולרבות בדפוס או בכתב. בימינו, ומאחר ומרבית האנשים עושים שימוש עיקרי בכתיבה באמצעות תוכנות מחשב, המונח גופן משמש בעיקר כהתייחסות לאחד ממגוון הגופנים בהם אנו עושים שימוש בעת כתיבה באמצעות תוכנת עיבוד תמלילים (כדוגמת תוכנת Word).

בעוד שמרבית המשתמשים באותן התוכנות עושים שימוש פשוט ובסיסי בגופנים המוצגים בפניהם, הרי שמשתמשים אחרים, ובמיוחד אלו העוסקים בתחום העיצוב, עושים לעיתים שימוש גם בגופנים שונים, המצויים על גבי רשת האינטרנט, וזאת לא תמיד בהסכמה מטעם היוצר המקורי של הגופן. השאלה הנשאלת בהקשר זה היא האם הגופן, לכשעצמו, נהנה מהגנת זכויות יוצרים, והאם עשיית שימוש בגופן שלא נכלל במעבד תמלילים שנרכש כחוק, וללא רשותו של היוצר, מהווה עבירה על החוק, וחושפת את המשתמש לתביעת נזיקין כנגדו?

האם חוק זכויות יוצרים חל גם על גופנים?

קיימת סברה נפוצה בציבור, כי גופן אינו יכול להיות מוגן תחת חוקי זכויות יוצרים, שכן מדובר בצורת ביטוי מסוימת של אות, וכידוע, אותיות אינן מוגנות תחת זכויות יוצרים, שכן השפה העברית שייכת לכלל אזרחי העולם. מסיבה זו, טוענים המתנגדים, גם הגופן, כדרך ביטוייה של האות, אינו מהווה קניין רוחני, ואינו מוגן תחת זכויות יוצרים.

במסגרת שורה של פסקי דין מהשנים האחרונות, סברה זו נשללה בפועל על ידי בתי המשפט. אף כי אין כוונה לטעון שהאותיות עצמן "שייכות" למישהו, וברור כי הן קניינו של הציבור, הרי שאופן הצגתן של האותיות, ובמיוחד כאשר מדובר בעיצוב ייחודי, המשתמש בצורה מסוימת של האות על מנת להדגיש או להעביר רעיון, תפיסה, או תחושה מסוימת, עשוי בהחלט להיחשב כיצירה מקורית, ומשכך ליהנות מהגנת זכויות יוצרים בהתאם לחוק.

כך לדוגמא, תביעה שנידונה לאחרונה בפני בית המשפט המחוזי באזור המרכז הוגשה כנגד חברת מייקרוסופט, אשר נטען כי עשתה שימוש בגופן מסוים, שהועתק באופן ישיר מגופן אחר שנוצר על ידי התובע, וללא קבלת רשותו. במסגרת פסק הדין, קבע בית המשפט, בהסתמכות על פסיקה קודמת (ת"א 5311-04-08 – נרקיס ואח' נ' מיקרוסופט ישראל בע"מ ואח'), כי גופן לכשעצמו יכול, במידה והוכחה מקוריותו, להיות מוגדר כיצירה מקורית, המוגנת תחת חוקי זכויות יוצרים. כך גם במקרה הנדון, בו פסק בית המשפט כי חברת מייקרוסופט תחויב לפצות את התובע בסכום של 400,000 ₪. (ת"א 5315-04-08 – הוצאת קורן ירושלים בע"מ ואח' נ' מיקרוסופט ישראל בע"מ ואח').

האם כל שימוש שאינו מורשה בגופן מהווה עילה לתביעה?

אחת התופעות הבעייתיות, הנפוצה במיוחד בשנים האחרונות, היא פעילותם של "טרולי גופנים". אלו הם בדרך כלל נציגי חברות עסקיות, אשר יצרו או רכשו בעבר גופנים שונים, וממועד זה פעילותם העסקית מתמצה בסריקה של רשת האינטרנט בחיפוש אחר משתמשים העושים שימוש בגופנים "דומים", ואיום עליהם בתביעה משפטית במידה ולא ישלמו סכום גבוה באופן מיידי.

חשוב לציין, כי על מנת שגופן מסוים ייחשב כיצירה מקורית המוגנת תחת חוק זכויות יוצרים, יש ראשית להוכיח כי בגופן קיים יסוד של מקוריות, כאשר בלא מעט מקרים, טרולי הפטנטים מתמקדים בגופנים נפוצים במיוחד, אשר קיימות וריאציות שונות שלהם ברשת. במקרים אלו, לא בהכרח מדובר בגופנים הנהנים מיסוד המקוריות הנדרש, ולא בטוח שהשימוש בהם אכן מהווה הפרת זכויות יוצרים. מסיבה זו מומלץ, בכל מקרה כזה, להתייעץ עם עורך דין מנוסה, הבקיא בתחום.

דילוג לתוכן