זכויות יוצרים - יו טיוב
זכויות יוצרים – יו טיוב

מדי שעה עולים לאתר יוטיוב שעות רבות של תוכן המועלה על ידי הגולשים, כאשר מטבע הדברים רק מעטים מהם בקיאים בסוגית זכויות היוצרים באינטרנט.

עם זאת, אתר יוטיוב, וחברת גוגל, אשר הינה הבעלים של האתר, מקפידות במיוחד על שמירה על זכויות היוצרים של בעלי התוכן, הקפדה אשר מביאה במקרים רבים להסרת הסרטונים שהועלו, ולעיתים אף להסרת חשבון המשתמש, במידה וזה ביצע הפרה חוזרת ונשנית של זכויות יוצרים.

מסיבה זו, חשוב להבין מהם העקרונות במסגרתם פועל האתר, על מנת למנוע עוגמת נפש מיותרת, ואף סכנה של תביעה משפטית כנגד הגולש מצד בעל התוכן.

הבסיס המשפטי

באופן עקרוני, ומאחר ושרתיו הראשיים של האתר וכן המטה של חברת גוגל ממוקמים בשטח ארצות הברית, הרי שתוכן האתר כפוף לחוק האמריקני, ובפרט בכל הקשור לסוגיית זכויות יוצרים.

החוק להגנה על זכויות יוצרים בארצות הברית (DMCA), אשר עליו מבוסס גם חוק זכויות יוצרים הישראלי, מגדיר כל שימוש לא מורשה בתוכן מקורי אשר הועלה לאתר, לרבות סרטונים, שירים, וכן הקלטות קול של יצירות (כגון הקלטה של הופעה חיה), כהפרת זכויות היוצרים של יוצר התוכן.

איך מגלים ומטפלים בהפרת זכויות יוצרים

באופן עקרוני, הנהלת האתר עצמה לא פועלת באופן אקטיבי על מנת לזהות סרטונים אשר מפירים זכויות יוצרים. עם זאת, היא מעניקה כלים מסוימים לטובת הגולשים באתר, אשר משמשים לאיתור הפרות של זכויות יוצרים.

בעקבות גילוי של הפרת זכויות יוצרים, באפשרות יוצר התוכן, או לחילופין בעל הזכויות החוקי בו, לפנות ישירות להנהלת האתר בבקשה להסרת התוכן כליל.

בכל מקרה של בקשה שכזו, על הפונה לצרף את שמו ואמצעי ליצירת קשר, את התיאור המלא של היצירה אשר מהווה הפרה של זכויות היוצרים, לרבות כתובת האינטרנט המדויקת, וכן כמובן את הנימוק לבקשה, לרבות אסמכתאות רלוונטיות.

לאחר שהפניה המלאה הוגשה, ובמידה והיא עומדת בנהלים הרלוונטיים, כפי שמתוארים באתר עצמו, הסרטון המפר מוסר מהאתר באופן מידי.

יש לציין, כי מדיניות האתר היא חסרת פשרות בסוגיה. כלומר, בכל מקרה בו יש חשד בדבר הפרה של זכויות יוצרים – הסרטון יוסר לחלוטין, עד להוכחה חד משמעית כי הסרטון אינו מפר זכויות אלו.

מקרי בוחן

במהלך שנת 2010, התקבלו שתי פסיקות שונות, בהליכים בהם חברת גוגל נתבעה בטענה של אי מניעת הפרת זכויות יוצרים.

התביעה הראשונה, אשר הוגשה על ידי רשת טלוויזיה ספרדית כנגד גוגל, טענה להפרת זכויות יוצרים של הרשת, וזאת מאחר ותוכן אשר היה בבעלותה הודלף באופן שיטתי לאתר יוטיוב, וזאת טרם השידור הרשמי ברשת עצמה.

במקרה השני, חברה העוסקת בתחום שיווק המדיה בארה"ב הגישה תביעה כנגד גוגל, בטענה כי פעולתה כנגד מקרי הפרת זכויות יוצרים אינה מספקת.

עם זאת, בשני המקרים דחו בתי המשפט את התביעה, בהצביעם על שיתוף הפעולה של גוגל בכל מקרה בו מתקבלת אצלה תלונה בחשד להפרת זכויות יוצרים. עם זאת, בתי המשפט הבהירו כי הדרך פתוחה בפני החברות להגיש תביעות משפטיות פרטניות כנגד הגולשים עצמם.

שימו לב, כי בשתי הפסיקות, אשר התקבלו בבתי משפט שונים ובמדינות שונות, הובהר מעל לכל ספק כי העלאת תוכן המפר זכויות יוצרים, מאפשר על פניו הגשת תביעה משפטית ישירות כנגד מעלה התוכן, כאשר יוטיוב אינה נושאת באחריות להפרה.

מאחר והחוק הישראלי בנושא זכויות יוצרים דומה במהותו לחוק בארה"ב, חשוב לזכור זאת, ולהימנע מהעלאת תוכן המוגן בזכויות יוצרים, וזאת באופן שיטתי ומוחלט.

ראו גם:

הגנה על פורמט טלוויזיוני – האם קיימת הגנה שכזו?

דילוג לתוכן