במהלך השנים האחרונות, ובמקביל להיצמדות של כמעט כל אחד מאיתנו לאחד מ"פלאי הטכנולוגיה" החדשים (טלפונים חכמים, מחשבי לוח, מחשבים ניידים ועוד), מתקבלת יותר ויותר התחושה שבעבור אנשים רבים, אותם אביזרים טכנולוגים הפכו בפועל גם ל"מתווך", המגשר ביניהם ובין העולם שמבחוץ, ומבלי שהם יצטרכו אף לצאת מביתם.
עם זאת, ובאופן מפתיע למדי יש לציין, במהלך השנים האחרונות, לא רק שמספר המטיילים ברחבי הארץ לא קטן, אלא שניתן אף לראות גידול הדרגתי במספר המטיילים ברחבי הארץ. ההבדל הוא, שבניגוד לימים בהם כל טיול שכזה נדרש להיעשות לאחר תכנון מדוקדק, ורכישת מדריך טיולים ומפה, כמובן מעודכנים ככל הניתן, הרי שבימינו, די בחיפוש קצר ברשת האינטרנט על מנת לצייד את המטייל בכל שנדרש על מנת ליהנות מטיול שלם וממצה בנופי ארץ ישראל.
האם מסלולי טיול מוגנים בזכויות יוצרים?
לאור העובדה כי חלק הארי מתושבי מדינת ישראל נהנים זה מכבר מגישה מלאה לרשת האינטרנט, ולאור התפוצה הרחבה של מסלולי טיול למיניהם על גבי אותה הרשת, נשאלת השאלה האם אותו המטייל, אשר בוחר מטעמי נוחות להדפיס עותק ממסלול הטיול שמצא ברשת, וזאת כמובן ללא כוונת זדון – האם אותו המטייל נחשב מבחינה חוקית למפר זכויות יוצרים, בכך שהוא עושה שימוש ביצירה מקורית ללא אישור מטעם בעל הזכויות ביצירה?
על מנת להשיב לשאלה זאת, עלינו ראשית להשיב על השאלה האם מסלול טיול, לכשעצמו, עשוי ליהנות מהגנת זכויות יוצרים, כאשר לצורך כך, עלינו לפנות לחוק זכויות יוצרים, התשס"ח-2007, המסדיר את סוגיית זכויות היוצרים במדינת ישראל.
החוק מגדיר, כי זכויות יוצרים יחולו ב"יצירה מקורית שהיא יצירה ספרותית, יצירה אמנותית, יצירה דרמטית או יצירה מוסיקלית, המקובעת בצורה כלשהי". משכך, ומאחר ומטבע הדברים, מסלול טיול מנוסח על גבי הכתב, מה שהופך אותו ליצירה ספרותית לכל דבר ועניין, השאלה, אשר תקבע האם הגנת זכויות יוצרים תחול עליו, היא השאלה האם מסלול הטיול יכול להיחשב לכשעצמו ל"יצירה מקורית", או שלא.
האם מסלולי טיול מהווים יצירה מקורית, בהתאם לחוק זכויות יוצרים?
מסלול טיול, מטבעו, מהווה במרבית המקרים צירוף של סימונים על מפה והנחיות בכתב, אשר מטרתן לנסות ולתאר, בדיוק רב ככל הניתן, את התנאים השונים השוררים באזור הטיול המיועד. משכך, וכפי שיוכל להעיד כל מטייל מנוסה, תועלתו של מדריך הטיולים נמדדת ביחס ישיר למידת היצמדותו לתנאי השטח, כאשר ככל שמדריך הטיולים מתאר יותר במדויק את המצב בשטח, כך הוא נחשב ליעיל יותר.
מסיבה זו, קיים יסוד ממשי לטענה לפיה מסלול טיולים, מטבעו, אינו מהווה יצירה מקורית, אלא תיעוד בלבד של תנאי השטח, ותנאים נוספים הקיימים באזור זה מכבר. משכך, לא ניתן להתייחס למסלול הטיולים כיצירה מקורית, העומדת בפני עצמה, ומשכך הוא אינו יכול ליהנות מהגנת זכויות יוצרים, המוענקת כאמור אך ליצירות מקוריות. לדעה זו הצטרף במקרה אחד גם בית המשפט לתביעות קטנות באילת, שקבע, במסגרת פסק דין משנת 2007, כי "מסלול כזה או אחר של טיול אינו נכנס לגדר 'יצירה מוגנת'" (ת.ק 1124/07 – הרנשטט ארז נ' חולית סיורי מדבר בע"מ ואח').
עם זאת, חשוב לזכור כי ראשית, פסק דינו של בית המשפט לתביעות קטנות אינו מהווה הלכה משפטית מחייבת. ושנית, ככל שמסלול הטיול כולל בחובו גם תוספות שונות, אשר ניתן למצוא בהן ולו "שמץ של יצירתיות", הרי שהדבר עשוי להפוך את המדריך בכללו ליצירה מקורית, הזכאית משכך להגנת זכויות יוצרים.
ראו גם: