זכויות יוצרים - יו טיוב
זכויות יוצרים – יו טיוב

בעידן המידע והאינטרנט הפכה שאלת זכויות היוצרים על שירים לשאלה רלוונטית מאין כמוה לציבור הרחב. כאשר האפשרות להקליט שיר אפילו באמצעים ביתיים קלה מתמיד וקל לא פחות להפיץ שיר באתרים כגון יו טיוב ( (Youtube חשוב לדעת יותר על זכויות יוצרים, כיצד שומרים עליהן, איך ניתן לגבות תמלוגים בגין שימוש ביצירה ועוד.

זכויות לשיר, זכויות לביצוע

כאשר מדברים על זכויות יוצרים לשירים יש לבצע הבחנה בין הזכות למילות השיר לבין הזכויות לגבי יצירה מוגמרת, שגם הוקלטה.

הזכות למילות השיר שייכות בדרך כלל לכותב המילים עצמו – משורר או תמלילן. בהחלט ייתכן שהזכויות עבור יצירה כזאת יועברו לגורם אחר, כגון מישהו שהזמין את היצירה, חברת תקליטים או כל גוף פרטי אחר.

במקרה הנפוץ, שבו שיר נכתב על ידי פלוני שלא על מנת להימכר לאחר, חשוב שתהיה אסמכתא כלשהי לכך שהשיר אכן נכתב על ידי יוצרו. את הזכויות על שיר ניתן לשמור בסיוע עורך דין לזכויות יוצרים, ניתן לשלוח את כתב היד בדואר (כך שחותמת הדואר מהווה אסמכתא לתאריך מסוים) וניתן גם לחתום על שיתוף פעולה עם גוף מוכר המיצג אומנים, כותבים או מלחינים.

כאשר מדובר ביצירה מוקלטת, זכויות היוצרים על השיר מתחלקות בין כמה וכמה גורמים. למעשה, כל מי שלקח חלק בהקלטה עצמה, אלא אם הוסכם אחרת, הוא בעל זכות מסוימת על הביצוע. בדרך כלל מדובר בכותב המילים, במלחין, בנגנים המבצעים, המפיקים, המעבדים ועוד. מקובל מאוד לחתום על הסכמות בין כל בעלי הזכויות בדבר הזכות לשימוש עתידי. כך, למשל, נגן שרוצה לנגן בהופעה פרטית שיר שהשתתף בהקלטתו יצטרך את אישור שאר בעלי הזכויות אלא אם כן הושג לכך אישור בהסכם מראש.

הפרת זכויות יוצרים

מכיוון שזכויות יוצרים על שיר או על יצירה מולחנת ומשודרת היא זכות קניינית, ניתן בהחלט להגיש תביעה משפטית בכל מקרה של הפרה. מובן, שלא ניתן באופן מעשי להגיש תביעה על כל הפרה והפרה וזאת בין היתר בשל ההוצאות הכרוכות בכך, אבל גם אי עמידה על הזכויות איננה התנהגות נכונה.

בין אם מדובר בגוף המיצג יוצרים ומבצעים ובין אם מדובר ביוצר פרטי שלא העביר את הזכויות על פירות יצירתו, האפשרות להתייעץ עם עורכי דין המתמחים בזכויות יוצרים בהחלט יכולה לשנות מציאות. עבור יוצרים בתחילת דרכם חשוב, לעיתים, להתייעץ גם לגבי האופן הנכון בו ניתן להוכיח בהמשך בעלות על יצירה.

הזכות להרוויח כסף

רבים מבלבלים בין נושא זכויות היוצרים לבין ההיבט של האפשרות להרוויח מהיצירה. הזכות להרוויח כסף מהשמעתו של שיר נקראת בשם תמלוגים. כאשר משמיעים שיר ברדיו או כאשר משדרים אותו בטלוויזיה, אין בכך הפרה של זכויות יוצרים אולם על הגוף שעשה שימוש בשיר לשלם תמלוגים לבעלי הזכויות.

בדרך כלל, הטיפול בכל נושא התמלוגים נעשה באופן מרוכז, על ידי גופים המאגדים יוצרים, מלחינים, תמלילנים, מפיקים מוזיקליים וכדומה. ראוי לציין שלא רק גופי שידור ממלכתיים אמורים להעביר תמלוגים לבעלי הזכויות אלא גם בעלי של אולמות אירועים או תקליטנים שעושים שימוש בשירים, חברות סלולריות (בהשמעת רינגטון). גם עבור שירים המושמעים בבתי קפה מחייבים תשלום תמלוגים ולמעשה כל שימוש בשיר מחייב העברת תשלום בהתאם.

בישראל קיימים כמה ארגונים המטפלים ברישום יצירות וגביית תמלוגים. ארגון אקו"ם, למשל, הוא אחד המוכרים שבהם. יש לציין שעל מנת שארגון מסוג זה יטפל בנושא הרווח הכספי מהיצירה יש צורך להעביר את זכויות היוצרים לארגון. יוצר המצטרף לארגון מסוג זה מאפשר שמירה על זכויות היוצרים בצורה שמרבית האמנים והיוצרים אינם מסוגלים לה.

דילוג לתוכן