מכתבזכות יוצרים היא סוג של הגנה הקיימת בדיני הקניין הרוחני, שהחוק מעניק ליוצר או לבעלים של יצירה מפני שימוש בלתי מורשה על ידי אחרים. חוק זכויות היוצרים בישראל קובע, כי הגנת זכויות יוצרים תוענק לכל יצירה ספרותית, אמנותית, דרמטית או מוזיקלית, כל עוד מדובר ביצירה מקורית.

האם העתקת תוכן או תמונה שפורסמה באינטרנט יכולה להוות הפרת זכויות יוצרים?

חוק זכויות יוצרים קובע כי ההגנה המשפטית של זכות יוצרים תוענק לכל יצירה מקורית, ללא תלות במדיום שבו פורסמה. לכן, גם תוכן מקורי שפורסם באתר אינטרנט יזכה להגנת זכויות יוצרים.

קיבלתי מכתב התראה לפני נקיטת הליכים משפטיים בגין הפרת זכויות יוצרים, ודורשים ממני פיצוי של עשרות אלפי שקלים. מה לעשות?

ראשית כל, הירגע. יובהר כבר מעתה, כי לא בכל תביעה המוגשת לבית המשפט בגין הפרת זכויות יוצרים התובע זוכה.

במקרים רבים מחליט בית המשפט שלא לקבל את התביעה, בין אם כיוון שלתובע לא הייתה זכות יוצרים ביצירה ובין אם לא בוצעה הפרה של הזכות על ידי הנתבע. במקרה שכזה יכול בית המשפט לחייב את התובע עצמו בסופו של דבר בהוצאות המשפט ובשכר טרחת עורך דינו של הנתבע.

ואם יש אמת בטענות התובע?

כאן התמונה קצת משתנה, כיוון שיש לבחון כל מקרה לגופו. ראשית והכי חשוב, לא להתעלם מהמכתב! יש לפנות באופן מידי לעורך דין המתמחה בדיני קניין רוחני ובזכויות יוצרים ולפרוש בפניו את התמונה המלאה, על מנת לגבש יחד את אסטרטגיית הפעולה הטובה ביותר.

אם יש אמת בטענות המועלות במכתב, ייתכן שהפתרון הטוב ביותר יהיה להגיע להסדר כספי מחוץ לכותלי בית המשפט.

משא ומתן שכזה, רצוי שינוהל על ידי עורך דין מנוסה. לרוב, הסדר שכזה יחסוך מהנתבע סכומי כסף רבים שהיה נדרש להשקיע לו הייתה מתנהלת תביעה.

בנוסף, פיצוי כספי שנקבע במסגרת משא ומתן ולא במסגרת פסק דין, אינו מפורסם ברבים (וכמו כן גם שמו של הנתבע לא יהיה גלוי לעיני כל).

הדברים שחשוב לברר בנוגע למכתב

ראשית, יש לבדוק היטב לאילו יצירות מתייחס בעל זכויות היוצרים במכתב, ואילו טענות הפרה הוא מעלה. בנוסף, יש לבדוק אילו הוכחות הוא מספק במכתב לכך שהוא אכן בעל זכויות היוצרים. ייתכן שבדיקה מעמיקה תעלה כי לתובע אין כלל זכות יוצרים ביצירה או עילה לתבוע אתכם.

לאחר מכן, בדקו האם אכן מדובר ביצירה מוגנת בזכות יוצרים. החוק קובע כי זכויות יוצרים אינן מגנות על הרעיונות הכלליים שעומדים מאחורי היצירה (הנחשבים לנחלת הכלל), אלא רק על הביטויים המקוריים שבה. למשל, מנגינה שחיבר מלחין יכולה לקבל הגנת זכויות יוצרים, אך לא הסגנון המוזיקלי אליו המנגינה משתייכת.

בנוסף, לנחלת הכלל ייחשבו גם תהליכים ושיטות ביצוע, חדשות היום, מושגים מתמטיים ועובדות או נתונים (אך עם זאת, זכות היוצרים תחול על דרך ביטוי מקורית של אחד מהנ"ל).

לבסוף, בדקו מהו בדיוק השימוש שביצעתם ביצירה והאם הוא אכן מהווה הפרה. יכול להיות שמדובר בשימוש הוגן ביצירה, או בשימוש העומד בתנאי הרישיון. החוק מעניק הגנות מסוגים שונים, ולפיכך התייעצות עם עורך דין בתחום חשובה מאד במקרה שכזה.

לסיכום, יש לפעול במהירות להסרת ההפרה ולמניעתה, ולפנות באמצעות עורך דינכם לתובע במכתב המודיע על הפסקת ההפרה והמנמק היטב את נסיבות המקרה ואת עמדתכם. תגובה מהירה ובחירה באסטרטגיה הנכונה יוכלו לחסוך לכם כסף רב.

דילוג לתוכן