תאגיד זכויות יוצרים בישראלבהתאם לחקיקה, סוגים שונים של יצירות נהנים מהגנת החוק בכל הנוגע לזכויות יוצרים. בחלוף השנים, הסתבר כי שמירת זכויות היוצרים וניהולן נעשה הרבה יותר קשה וסבוך מאשר בעבר.

כדי לאפשר מאבק יעיל יותר נגד מפרי הזכויות, ועל מנת לסייע לבעלי הזכויות להרוויח תמלוגים מיצירותיהם, הוקמו תאגידים לניהול ולשמירה על זכויות היוצרים.  

יצירות וזכויות

יצירות שונות שלא ניתן להשתמש בהן באופן חופשי, כלומר, ללא רשות או ללא תשלום תמלוגים, יכולות להיות יצירות המשודרות ברדיו או בטלוויזיה, בבתי הקולנוע, בתאטראות, או במדיה המודפסת.

יצירות ספרות, מוזיקה, אמנות, סרטוני יוטיוב, או תכנות מחשב, הן דוגמאות נפוצות של יצירות שתאגידי ניהול הזכויות עשויים לסייע במניעת שימוש בלתי הוגן בהן. אחד התאגידים המוכרים שעוסקים בניהול זכויות יוצרים בישראל הוא אקו"ם. עם זאת, ישנם ארגונים נוספים שעוסקים בכך.

ארגון אקו"ם

תאגיד אקו"ם עוסק בניהול ושמירה על זכויות היוצרים בעיקר בתחום המוזיקה. בין היצירות שתאגיד זה מפקח על ניהול הזכויות שלהן ניתן למצוא שירים ולחנים, פזמונים ועיבודים, יצירות מקור בעברית וגם תרגומים.

בהתאם לפרסומי אקו"ם, אגודת הקומפוזיטורים, מחברים ומו"לים למוזיקה בישראל, חברים בארגון אלפי יוצרים, ובהם לצד משוררים ומלחינים של סופרים ומוציאים לאור בתחום המוזיקה. הארגון מנהל קשרים ושיתופי פעולה עם תאגיד ניהול זכויות עולמי CISAC.

אומנים שנרשמים לאקו"ם, מעבירים לארגון את הניהול של זכויות היוצרים וגביית התמלוגים. אקו"ם היא זו המקבלת את התמלוגים המגיעים לכל יוצר ובמידת הצורך, גם עשויה לנהל משא ומתן על גובהם. התמלוגים על היצירות מועברות ליוצרים באופן מלא, למעט הוצאות תפעול. התאגיד מעביר את תשלום התמלוגים בזמנים קבועים וידועים מראש, מספר פעמים בשנה.

תאגיד זיר"ה

תאגיד מסוג אחר שעוסק בניהול זכויות יוצרים הינו זיר"ה – זכויות יוצרים ברשת האינטרנט. מדובר בחברה ששמה לה למטרה למנוע הפרת זכויות שנעשות דרך האינטרנט. זו חברה שמורכבת מחברות תקשורת ויצרני תוכן כגון חברת הכבלים הוט, חברת הלוויין יס, זכייניות ערוץ שתיים רשת וקשת, ערוץ 10 ועוד.

פעילות התאגיד מבוצעות החל משנת 2011, כאשר מדובר בעיקר בצעדים משפטיים שנועדו לחסום אתרים שעוסקים בהפצת תכנים תוך עקיפת זכויות יוצרים וללא תשלום תמלוגים.

תאגיד תל"י

תאגיד שעוסק בניהול זכויות היוצרים עבור תסריטאים ובמאים בארץ נקרא בשם תל"י. עוסק בניהול זכויות השידור, ההשכרה והביצוע של היצירות של החברים שנרשמו.

עוד עוסק הארגון בביצוע גביה של תמלוגים, ניהול משא ומתן לגבי שיעורם, עזרה לחברים בשמירה על זכויותיהם ובמידת הצורך – פעילות כנגד מפירי זכויות. הארגון חברת בארגון הבינלאומי CISAC.

ארגון אשכולות

ארגון אשכולות מייצג בעלי זכויות, בשמירה על זכויות וגביית תמלוגים, כאשר מדובר בעיקר באומנים ובפרט – שחקנים ואמני במה.

כדי להשיג זאת צריכים השחקנים להעביר את זכויותיהם כמבצעים לאשכולות. פעילותו של הארגון נעשית על ידי ניהול הסכמים עם גופי שידור. הארגון מעביר לשחקים דו"ח תקופתי שמפרט לתקופה נתונה את כלל השידורים שבהם הופיעו.

תאגידי זכויות נוספים

תאגידי ניהול זכויות נוספים הפועלים בישראל כוללים למשל את ארגון הגג למלחמה בזיופים והפרת זכויות יוצרים או המרכז הישראלי לשמירה מקוונת על זכויות יוצרים.

יש להבין שהתאגיד השני הוא חברה פרטית שאינה עוסקת בגביית תמלוגים בפועל אלא מציעה דרך להוכיח בעלות על יצירה במידה ומישהו יפר את זכויות היוצרים בגינה. בשנים האחרונות ניתן לראות פעילות ניכרת בארץ מצד ארגון BSA, המייצג חברות תוכנה בעולם. הארגון פונה בעיקר לארגונים עסקיים, חברות ועסקים שעושים שימוש בתכנות באופן לא מורשה.

דילוג לתוכן